Kan framtidens fiskeredskaper brytes ned i sjøvann?
Fiskeredskaper laget av materialer som brytes ned i sjøvann kan være framtidas løsning for å forhindre spøkelsesfiske og plastforsøpling til havs. Flere norske fiskefartøy er allerede i gang med å teste nedbrytbare redskaper, og det jobbes godt for å løse utfordringer som oppstår underveis.
Les merKan framtidens fiskeredskaper brytes ned i sjøvann?
Fiskeredskaper laget av materialer som brytes ned i sjøvann kan være framtidas løsning for å forhindre spøkelsesfiske og plastforsøpling til havs. Flere norske fiskefartøy er allerede i gang med å teste nedbrytbare redskaper, og det jobbes godt for å løse utfordringer som oppstår underveis.
Les merOpprensking av etterlatte fiskeredskaper gir innsikt i påvirkningen på marint liv
Vi har laget et sammendrag av forskningspublikasjonen "Retrieval operations of derelict fishing gears give insight on the impact on marine life"
BR Karlsen og to nye rederier inn i Dsolve
En ekstraordinær generalforsamling godkjente denne uken enstemmig at fiskeribedriften BR Karlsen på Senja, og fiskefartøyene Vardøyfisk II og Østkapp, trer inn som nye partnere i Dsolve.
Martine jobber for en grønnere fiskerinæring
SFI Dsolve har nådd nyhetene denne uken. Bli kjent med UiT Norges arktiske universitet studenten Martine som deltok på vårt oppryddingstokt etter tapte fiskeredskaper sammen med Fiskeridirektoratet, og les hva hun og leder i Nord Fiskarlag, Roger Hansen, tenker om nye redskapsløsninger for fiskerinæringa
Forskning og industri – sammen om å teste og utvikle nye nedbrytbare redskaper.
SFI Dsolve forsker på nye materialer til fiskeri- og oppdrettsutstyr. Se hvordan forskere og industri jobber sammen i Dsolve med å teste og utvikle nye nedbrytbare redskaper. Videoen er produsert i samarbeid med våre forsknings- og industripartnere.
Samarbeid for redusert redskapstap
For å kunne redusere redskapstap og marin forsøpling må det samarbeid til. I begynnelsen av oktober er partnere i Dolve sammen med Fiskeridirektoratet på tokt langs kysten i Troms og Finnmark for å kartlegge og undersøke spøkelsesfiske.
Ryddetokt med FF Helmer Hanssen
Denne uken er Dsolve på tokt med Fiskeridirektoratet for å rydde og dokumentere spøkelsesfiske og marin forsøpling forårsaket av fiskeriaktivitet
Redskaper av nedbrytbare materialer ble presentert på årets Nor-Fishing
Arbeidet i regi av Sintef med å teste fiskeredskaper av nedbrytbare materialer ble presentert på årets Nor-Fishing. Testingen av nye materialer var tema på Fiskernes Fellesstand arrangert av blant annet SFI partnerne Norges Fiskarlag og Norges Råfisklag.
Bli kjent med Dsolve på fiskerimessa
Nå kan du bli bedre kjent med SFI Dsolve under årets fiskerimesse. Dsolve er representert både fra stand og scene når Nor-Fishing 2024 går av stabelen i Trondheim neste uke.
Masterstudent med sommerjobb i NORSUS
Nora Løvdal Gamnes, masterstudent ved NTNU, har sommerjobb i NORSUS. Her forteller hun litt om sine oppgaver i sommer og om sitt videre samarbeid med Dsolve i sin master.
Dsolve representert på ICES-FAO møtet i Canada
SFI Dsolve var representert da det årlige ICES-møtet i arbeidsgruppe for «Fisheries Technology and Fish Behaviour» (WG FTFB) ble avholdt i St. John’s, Newfoundland 3.- 7. juni. WGFTFB er den største arbeidsgruppen i det internasjonale havforskningsrådet ICES, med et verdensomspennende nett av delegater og bidragsytere.
Sirkumpolært snøkrabbe-fiskeri
Det første arbeidsmøtet i prosjektet “Networking for increasing sustainability in snow crab fisheries in the Arctic” ble avviklet i St. John’s Newfoundland, Canada 30.mai - 1. juni.
Den første Dr. phil. fra SFI Dsolve
PhD student Kristine Cerbule, som har forsket innenfor forskningsområde 3 i Dsolve (feltstudier med bionedbrytbare fiskeredskaper), presenterte prøveforelesning og avhandling, og forsvarte avhandlingen på Norges fiskerihøgskole ved UiT Norges arktiske universitet 22. mai.
Tapte fiskeredskaper og spøkelsefiske i Østersjøen
En ny studie beregner mengden av forlatte, mistet, eller på annen måte tapte fiskeredskaper (ALDFG) i Riga-gulfen og i kystnære områder av Latvia. Studien, som er et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og det Latviske marine instituttet ved Riga tekniske universitet, ble nylig publisert i Marine Policy.
– Se til Sør-Korea
- Vi trenger insentiver som gjør det attraktivt for sjømatnæringen å teste nye, nedbrytbare materialløsninger, sier senterleder Roger Larsen fra UiT. I en kronikk i Fiskeribladet nylig, ber han norske myndigheter se til Sør-Korea. Her har man gjennom økonomiske støtteordninger kommet lengst i verden med å teste nedbrytbare garn og teiner i praktisk fiskeri, forteller Larsen.
Første disputas i Dsolve
Onsdag 22. mai er det klart for første prøveforelesning og disputas i SFI Dsolve. MSc Kristine Cerbule avholder prøveforelesning og forsvarer sin avhandling for graden Philosophiae doctor (ph.d.) i naturvitenskap ved Norges Fiskerihøgskole, UiT Norges Arktiske Universitet, Tromsø.
Kampen mot spøkelsesfiske
Dsolve har gjestet Sintefs podcast Smart forklart og snakket om nedbrytbare fiskeredskaper og kampen mot spøkelsesfiske.
Hør podcasten herKampen mot spøkelsesfiske
Dsolve har gjestet Sintefs podcast Smart forklart og snakket om nedbrytbare fiskeredskaper og kampen mot spøkelsesfiske.
Hør podcasten her