Loading...

Nytt arbeidsgruppemøte i UArctic-prosjekt holdt ombord FF Helmer Hanssen

January 6th, 2025 | Nettverksprosjekt
I løpet av 14. – 20. desember 2024 ble et nytt arbeidsgruppemøte i UArctic-prosjektet "Nettverk for økt bærekraft i snøkrabbefiskeri i Arktis" holdt ombord i FF Helmer Hanssen som del av et forskningstokt i Barentshavet.

Dette nettverksprosjektet ble startet i begynnelsen av 2024 for å øke samarbeidet mellom institutter som er involvert i forskning på snøkrabbe i Norge, Canada, Grønland og Danmark. Det første arbeidsgruppemøtetble holdt tidligere i år ved Fisheries and Marine Institute (MI), Memorial University of Newfoundland og Labrador, Canada. Arbeidsgruppemøte nummer to i dette prosjektet var tematisk rettet mot typiske bærekraftsutfordringer i snøkrabbefisket. Denne gangen hadde vi spesielt fokus på teknikker for å unngå bifangst av undermåls snøkrabbe og problemer forårsaket av forlatte, tapte eller på annen måte kasserte snøkrabbeteiner.

Snøkrabbefiskeriene foregår i de arktiske områdene og det brukes som regel koniske teiner for å fange snøkrabber. Disse fiskeriene drives ofte i områder som ligger langt fra kysten og ofte under dårlige værforhold og med drivis som kan vanskeliggjøre haling av teiner og kan resultere i redskapstap. I Norge fiskes snøkrabbe enn så lenge kun i vinterhalvåret og man regner med at mange teiner går tapt hver sesong. Tap av teiner vil resultere i plastforurensning og potensiell kontinuerlig fangst (ofte kalt spøkelsesfiske) av snøkrabbe. I tidligere eksperimenter ble det beregnet en fangstrate for tapte teiner etter at agnet (akkar) hadde blitt fortært på 8 % i gjennomsnitt (opp mot 13 %) i forhold til kommersiell fangst i teiner med agn. Senere forsøk viste lavere fangstrate i teiner med døde snøkrabber, men samtidig at omfanget kan bli betydelig. Tilsvarende spøkelsesfiske er sannsynlig også blant annet i Canada og Grønland siden de benytter samme teinekonstruksjon som i det norske fisket.

Med denne bakgrunnen ble tema for arbeidsgruppemøte nummer to en diskusjon rundt bruk av flere rømningsmekanismer i teiner (i tillegg til maskesortering) for å redusere dødelighet gjennom økt utsortering av undermåls- og små snøkrabber. I tillegg ble det satt fokus på bruk av nedbrytbare materialer i teiner for å begrense plastforurensning fra dette fisket. De som deltok ombord på FF Helmer Hanssen inkluderte prosjektpartnere fra MI (Canada) og UiT Norges arktiske universitet, Heriot-Watt University (Skottland), studenter og deltakere fra industrien (Dsolve-partner Opilio) og Fiskeridirektoratet. Vi gjennomførte et eksperiment og datainnsamling ved bruk av modifiserte teiner med en prototype av den foreslåtte rømningsmekanismen for fremtidig teinefiske etter snøkrabbe. Forsøkene ga gode resultater og diverse målinger ble foretatt på et stort antall krabber. Etter flere presentasjoner og diskusjoner om bord basert på de foreløpige resultatene fra forsøkene, ble møtet avsluttet med et Teams-møte med andre prosjektdeltakere fra Grønland og Canada.

Innsamlede data vil gi verdifull oversikt over potensielle løsninger for å øke bærekraft i dette fiskeriet. Vi håper at dette prosjektet vil danne grunnlag for ytterligere samarbeid mellom de involverte instituttene, knyttet opp mot tilsvarende målsettinger som i SFI Dsolve for å redusere spøkelsesfiske og marin plastforurensning.

 

Utsetting av forsøksteiner i det nordøstlige Barentshavet (Foto: Dsolve)

Test av rømningsmekanisme som ble brukt i test-teinene (Foto: Dsolve)

Registrering av snøkrabber fra noen av teinene (Foto: Dsolve).

Forskningsteamet som deltok under arbeidsgruppemøtet og toktet med FF Helmer Hanssen (Foto: Dsolve).