Fiske med line har lange tradisjoner i norsk fiskeri og er kjent for leveranser av fisk med særdeles god kvalitet som brukes til produksjon av godt betalte produkter. Linefisket er karakterisert som en aktivitet med relativt lavt karbonavtrykk og regnes som en av de mest miljøvennlige fangstmetoder vi har, og som bidrar til viktig aktivitet i små og store havner langs kysten vår. Ulikt redskaper som for eksempel garn og teiner, vil tap av liner ikke føre til såkalt spøkelsesfiske.
Tap av plastbaserte materialer bidrar til forsøpling av vårt matfat! Dette er et bilde som ikke passer inn i karakteristikken av at «linefisket er miljøvennlig», og med respekt for en stolt næring er det derfor ønskelig med tiltak for å gjøre linefisket enda mer miljøvennlig.
Men det finnes også i linefisket utfordringer i form av marin forsøpling. I moderne linefiske er det stort forbruk av komponenter som lages av materialene polyester (PES) og nylon (PA). Forsyn, som er forbindelsen mellom krok og lineryggen (hovedlina), må skiftes relativt ofte på grunn av slitasje eller skade. I det norske linefisket alene er forbruket beregnet til å være flere hundre kilometer med forsyn pr år. I det mekaniserte linefisket (autoline) kobles line-lengder sammen med forbrukstau av PES eller PA, som begge er materialer som vil synke i sjøvann.
Når forsyn slites av, for eksempel under haling, og avkapp fra forbrukstau mistes, så vil det til slutt havne på havets bunn, til skade for det marine miljøet i uoverskuelig framtid. Det er heller ikke til å unngå at en del av forsyn som skiftes om bord vil havne i sjøen. Tap av plastbaserte materialer bidrar til forsøpling av vårt matfat! Dette er et bilde som ikke passer inn i karakteristikken av at «linefisket er miljøvennlig», og med respekt for en stolt næring er det derfor ønskelig med tiltak for å gjøre linefisket enda mer miljøvennlig.
I et nytt forskningsprosjekt finansiert av FHF Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering, som ledes av UiT Norges arktiske universitet, har vi sammen med SINTEF Ocean, SINTEF Industri og industripartnere i Dsolve, som mål å utvikle miljøvennlige materialer for bruk i linefisket.
Forsøkene vil bli utført i 2025 og 2026, og resultatene fra de ulike testene skal formildes i form av nyhetsoppslag, rapporter, fiskerimesser, mv. I tillegg skal en stor andel data publiseres i vitenskapelige artikler som skal inngå i doktorgradsutdanningen av PhD kandidat Anja Alvestad og forhåpentligvis flere mastergradsstudenter.