Loading...

Fra forskning til bærekraftig praksis 

April 1st, 2025 | Postdoktor
Hvilke politiske tiltak må til for at å redusere plastforurensning fra havbruk og oppnå en mer bærekraftig praksis for produsenter og forbrukere? Det er spørsmålet Dr. Ngan Le Thi Thanh jobber med å finne svar på som postdoktor i SFI Dsolve. Men hva innebærer egentlig jobben hennes, og hvilke resultater håper hun å oppnå? Vi tok en prat med Ngan for å finne ut mer! 

Kan du fortelle oss litt om din akademiske og forskningsmessige bakgrunn? 

Min forskningsreise har føltes som et spennende eventyr med flere uventede vendinger! Opprinnelig arbeidet jeg med markedsundersøkelser og tilbød rådgivning til lokale bedrifter i Vietnam, før jeg fordypet meg i politisk analyse ved hjelp av både kvantitative og kvalitative metoder under masterstudiene mine i Japan. Forskningen min ble enda mer spennende da jeg flyttet til Norge for doktorgraden min, der jeg studerte havbruksøkonomi under påvirkning av klimaendringer. Jeg fikk verdifull innsikt om temaet gjennom omfattende ekskursjoner til rekeopdrettsanlegg og direkte interaksjoner med oppdrettere. Dette ble som en brobygger mellom min teoretiske kunnskap og praktiske ferdigheter – noe som har formet mitt engasjement for dette feltet. 

 

For de som ikke er kjent med denne stillingen – hva vil du gjøre som postdoktor i Dsolve? 

Som postdoktor i Dsolve er min rolle å evaluere forvaltningsforslag og politiske insentiver som tar sikte på å redusere plastavfall fra norsk og europeisk lakseoppdrett på tvers av ulike produksjonsteknologier. Jeg undersøker politiske tiltak som påvirker både produsenter og forbrukere for å fremme bærekraftige praksiser og redusere plastforurensning. I tillegg fortsetter jeg å jobbe med bærekraftig praksis i akvakultur i samarbeid med partnere i asiatiske land, hvor jeg kobler sammen ulike perspektiver og markeder. Som en del av Forskningsgruppen i Miljø- og Ressursøkonomi (MRØ) deltar jeg også i akademiske aktiviteter, inkludert kurs, publikasjoner, samarbeid om forskning og veiledning av studenter. 

 

Hvilke nøkkelerfaringer eller prosjekter fra din tidligere forskning har formet din ekspertise innen dette feltet? 

Min forskningskompetanse er formet av ferdigheter innen modellering, spørreundersøkelser, dataanalyse og arbeid med publikasjoner basert på doktorgraden min og påfølgende prosjekter. Samarbeid og nettverksbygging med ulike interessenter har vært viktig for min praktiske forståelse. Spesielt innflytelsesrike var feltarbeidene under doktorgraden min, hvor jeg besøkte reke- og fiskeoppdrettsanlegg samt prosesseringsfabrikker i sentrale og sørlige Vietnam, der jeg gjennomførte intervjuer med oppdrettere, eksportører, myndighetsrepresentanter, NGO-er (ikke-statlige organisasjoner), FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) og forbrukere. Disse erfaringene avdekket de virkelige historiene bak dataene, noe som har gjort det mulig for meg å bruke økonomisk analyse effektivt for å løse praktiske problemer. Min kontinuerlige nysgjerrighet og besluttsomhet har vært avgjørende for å oppnå meningsfulle resultater. 

 

Hva blir ditt hovedfokus i SFI Dsolve, og hvordan bidrar din ekspertise til pågående prosjekter? 

Mitt hovedfokus i SFI Dsolve er å vurdere styringsinsentiver for å oppmuntre produsenter, forbrukere og beslutningstakere til å ta i bruk bærekraftige praksiser og redusere plastforurensning, med særlig vekt på sentrale akvakulturteknologier. I tillegg legger jeg vekt på å integrere prinsipper fra sirkulær økonomi i akvakultur for å møte økende plastutfordringer. Min ekspertise innen økonomisk effektivitetsanalyse, spørreundersøkelser, dataanalyse og samarbeid om publisering, kombinert med erfaring fra samarbeid med interessenter, gjør at jeg kan tilby praktisk innsikt og effektive politiske anbefalinger. Jeg formidler også aktivt forskningsfunnene mine gjennom konferanser og i samarbeid med andre for å øke bevisstheten og fremme løsninger for å redusere plastavfall i akvakultur. 

 

Hva inspirerte deg til å bli en del av SFI Dsolve, og hva er din hovedmotivasjon for å ta en postdoktorstilling i SFI Dsolve? 

Dsolve interesserte meg på grunn av sin praktiske og innflytelsesrike tilnærming til globale utfordringer, som reduksjon av plastavfall. Med den raske veksten av akvakultur for å møte den globale matetterspørselen, er det avgjørende at forbrukere, produsenter og beslutningstakere blir bevisste på hvordan plastforurensning påvirker havøkosystemer, folkehelsen og levebrødene til mennesker over hele verden. Min primære motivasjon er å bidra aktivt til å redusere miljøpåvirkningen fra havbruk, samtidig som jeg kontinuerlig lærer, samarbeider og deler denne viktige innsikten med kolleger og samfunnet generelt. 

 

Hvilken innvirkning håper du at arbeidet ditt i SFI Dsolve vil ha, både vitenskapelig og i praktiske anvendelser?

Jeg ønsker at forskningen min skal føre til viktig vitenskap som støtter videre studier innen miljøstyring, styringsinsentiver, forbrukeres betalingsvilje for bærekraftige alternativer som biologisk nedbrytbare materialer, og strategier for reduksjon av plastavfall. Praktisk håper jeg å hjelpe akvakulturprodusenter med å ta i bruk bærekraftige praksiser som er gunstige både for miljøet og for lokalsamfunnene. På denne måten kan jeg bidra til meningsfulle og varige positive endringer.