Loading...

Årets julehilsen fra senterleder

December 18th, 2024 | Julehilsen

Det lakker mot slutten av enda et hektisk år for Dsolve og igjen kan vi se tilbake på et produktivt år. Gjennom fortløpende presentasjon av nyheter, videoer og podcasts på våre hjemmesider har vi sett en merkbar økning i besøk, noe som tyder på at folk flest er opptatt av det vi gjør av forskning og formidling i vårt senter. Vårt fokus er uendret når det gjelder å unngå skadeeffekter fra makro- og mikroplast som skapes av våre viktige fiskeri- og oppdrettsnæringer, samt redusere tapene til spøkelsesfiskerier fra etterlatte og tapte fiskeredskaper. Vi var del-arrangør sammen med FHF- Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering av et fagseminar og åpen båt på FF «Helmer Hanssen» under årets Skreikonferanse på Myre med stor fysisk og digital deltagelse. Under Nor-Fishing 2024 fikk vi profilert arbeidet i Dsolve blant annet gjennom et fint arrangement i samarbeid med Norges Fiskarlag.

Vi har utvidet konsortiet med tre nye industripartnere. Detter BR Karlsen som er en tradisjonsrik fiskebedrift innen hvitfisk og laks, som også er medeier i flere kystfiskefartøy. Inkluderingen av et vertikalt integrert selskap innen fiskeri og havbruk tilfører verdifull kompetanse til flere forskningsområder om temaer relatert til blant annet markedsføring av miljøvennlig produserte fiskeriprodukter og forbrukerpreferanser. I tillegg har vi inkludert de to kystfiskefartøyene ("Østkapp" og "Vardøyfisk II") som begge driftes fra Vardø, med henholdsvis autoline og tradisjonell håndegnet line. Med deres inntreden i Dsolve styrker prosjektet forutsetningene for videre testing av nedbrytbare materialer i kystlinefiske innenfor AP 3.

Som en forberedelse på underveis-evalueringen som kommer tidlig i 2025 har hele konsortiet gitt arbeidspakkeledere og administrasjon innspill på hvordan vi ønsker å arbeide for å nå målene innen avslutningen i 2028. Stikkord vil være at industrien utvikler og tar i bruk bionedbrytbare materialer og at vår forskning skal bidra til industriell oppskalering av løsningene, at redskapene blir produsert med mål om både gjenvining og resirkulering.

Vi startet 2024 med å presentere Dr. Valentina Pauna fra partner NORSUS som vår nye forsknings-koordinator. Hun er tilknyttet forskningsfeltet livssyklus analyser. Valentina Pauna vil sikre en sterk kobling mellom de ulike arbeidspakkene, samt koordinere møter med industripartnere i prosjektet. I løpet av året har vi økt fokuset på å identifisere utfordringer med bruk av plastmaterialer og mulige løsninger for oppdrettsnæringen. Vi er stolte av å ha årets navn i sjømatnæringen, dvs. Kvarøy Fiskeoppdrett AS, som industripartner. Med SalMar ASA inn i partnerporteføljen er det lagt grunnlag for styrket innsats på dette viktige segmentet av norsk sjømatnæring. En ny PhD stilling skal primært arbeide med spørsmål relatert til oppdrett.  

Våre doktorgradsstipendiater innen arbeidspakke (AP) 2, 4 og 5 er i rute innen sine respektive arbeidsfelt og Anja Alvestad ble i begynnelsen av året ansatt som stipendiat på AP 3. Hennes arbeidsfelt vil omhandle feltstudier på garn og line. Vi har håp om å få ansatt to nye stipendiater i starten av 2025 (AP 2 og 4) og samtidig starter en postdoc sitt virke innenfor AP 4. Den første doktorgradskandidaten, tilknyttet AP 3, ble uteksaminert i mai.

SFI Dsolve får stadig forespørsel om deling av resultater og mulig samarbeid utenfor konsortiet fra både inn- og utland. Det er i første rekke prosjekter med å utvikle bionedbrytbare løsninger i fiskeri, men også innen oppdrettsnæringer er det interesse for mer miljøriktige løsninger. Som en kontrast til dette viser en spørreundersøkelse gjennomført av våre forskere at kun 65% av de spurte fiskerne hadde hørt om bionedbrytbare materialer for fiskeredskap. Dette er et klart varsel til oss om at vi må holde høyt fokus på formidling i en enkel form slik at vi når ut med våre forskningsresultater til det brede publikum. Det er motiverende å merke at mange skoleelever og studenter ofte henvender seg til oss for å diskutere løsninger for f.eks. å unngå såkalt spøkelsefiske fra tapte fiskeredskap.

Det har vært inspirerende å få lede et nytt mastergradskurs på Norges fiskerihøgskole, der tema er «Marine litter and Arctic fisheries; challenges and solutions». Til sammen 18 studenter har fulgt det meste av forelesningene. Vi har hatt gode forelesere og seminarer i regi av personell tilknyttet Dsolve. Studentene har deltatt på strandrydding i ufyselig vær, sortering og rapportering, opprenskingstokt av tapte fiskeredskaper i et samarbeid med Fiskeridirektoratet og et kort forskningstokt på tampen av året.  

Representanter fra over 190 land var samlet i Busan, Sør-Korea i november, for å forhandle frem en global plastavtale med mål om å bidra til en mer sirkulær plastøkonomi og forsvarlig avfallshåndtering for å stanse tilførsler av plast til naturen i. Dette endte i skuffelse og ingen enighet.

I skrivende stund er flere forskere og studenter fra Norge, Canada og Skottland i ferd med å avslutte et forskningstokt i det nordøstlige Barentshavet. Vi har i løpet av de to siste ukene gjort forsøk med modifiserte snøkrabbeteiner og gjort forsøk med bunntrål der fokus har vært «labbetuss» og bruk av et modifisert grunntau. Alle mannskaper og toktdeltakere ser fram til å starte juleferien om en knapp uke. På vegne av alle partnere og deltakere fra forskning og industrien, ønsker jeg alle med interesse for et renere og friskere hav en hyggelig julefeiring og alt det beste når vi starter på ny frisk i 2025.

 Roger B. Larsen,

Senterleder SFI Dsolve

Foto: Dsolve/UArctic